Kriptörténelem

Kezdetektől, napjainking...


A első kriptovaluta tényleges kibocsátására 2009-ig kellett várni (nem véletlenül igazódva a globális pénzügyi válság kezdő időszakához), amikor is egy Satoshi Nakamoto nevű ember vagy csoport megalkotta a Bitcoint. Jellegzetes tulajdonságai, hogy független a kormányzati és vállalati érdekektől, nem kapcsolódik be a hagyományos bankrendszerbe, decentralizált, megvásárlása törvényes valutával történik. Kriptográfiát, titkosítást használ és ha a felek úgy akarják anonimak maradhatnak a tranzakció lebonyolítása során.  

Néhány évnek el kellett telnie ahhoz, hogy a kriptovaluta szélesebb körben is ismertté és elismertté váljon. Az évek folyamán rengeteg új valuta jelent meg a kriptovaluták piacán, néhány ezek közül igazi sikertörténetté vált, nagy része pedig elértéktelenedett. Jelenleg is körülbelül 900 coin létezik.

Manapság elmondható, hogy a kriptovaluták egyre szélesebb körben felhasználhatók, léteznek kriptovaluta alapú bankkártyák, melyek a kriptovalutákat ténylegesen elkölthető pénzzé váltják át.

Természetesen a mai napig léteznek olyan országok, melyek korlátozzák vagy tiltják használatukat, de láthatunk arra is példát, hogy a kriptovaluták az ország és a kormányzat teljes támogatását élvezik.

Ám vissza lehet tekinteni egészen 1980-ig amikor is megjelentek az első hasonló technológiára épült ötletek megvalósítása, ezekről az alábbi linken tudhatsz meg többet:

http://napkelepce.hu/capricoin/a-kriptovaluta-tortenete/